Diego Simeone – ett geni

96983964_diego-simeone-sport-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Diego Simeone spelade innan för Atletico Madrid och var känd för att vara en kämpe på mittfältet. En spelare som alltid gav 100% när han spelade. Han fick tillslut kaptensbindeln och några år efter att ha lagt skorna på hyllan kom han tillbaka som tränare. Pep Guardiola hade en liknande historia, där han återvände och vann Champions League med Barcelona. Men Simeones historia är lite annorlunda. Han kom till en klubb som var totalt misskött, ingen ekonomi, ingen struktur. Ledningen var tydliga med att han har rätt att göra exakt vad han vill så länge han löser problemet. Tar vi en tillbaka titt på vad han har åstadkommit så förstår man trots det inte heller hur bra han är.

För fem år sedan var det Barcelona och Real Madrid som slogs om ligan samtidigt som Valencia, Villareal och några andra få klubbar tävlade om platserna bakom. Men för fyra år sedan var det något nytt som hände. Altetico Madrid hade under en del omgångar mer poäng än Real Madrid och såg ut att man skulle utmana topp två. Men med 10 omgångar kvar började laget tappa. Men redan där kändes det konstigt. För vad gör Atletico Madrid här uppe. Barcelona har resultat som 6-1 på Vicente Calderon, Real Madrid hade inte förlorat ett derby på över 15 år. Men Diego Simeone hade börjat sin förvandling av klubben.

Simeone bytte ut alla gamla spelsystem de föregående tränarna hade försökt sig på. Han gick tillbaka till grunden, till spelsystemet som alla ungdomsspelare oftast lär sig först. Ett klassiskt 4-4-2 som också har blivit han signum med Atletico Madrid. Han utvecklade det till ett otroligt effektiv spelsystem. Med rätt värvningar fick han laget att producera resultat som chockade hela Spanien. Hela laget skulle alltid spela nära och det skiljde oftast max 5-8 meter mellan lagdelarna. En gemensam press som började med Diego Costa på topp och fortsatte hela vägen ner till Godin och Miranda. Man försvarade på sin egen halva och lyckades vända spelet och kontra på några få passningar. Defensivt fick Gabi och Koke stort ansvar att hjälpa mittbackarna. Det gjorde att man skapade en vägg som i princip var omöjlig att ta sig igenom. Säsongen 2012/2013 lyckades man spela sig till en Champions League plats och det var härifrån det hela startade.

Säsongen 2014/2015 var nog den som introducerade Diego Simeone och Atletico Madrid till hela Europa. Han lyckades vända på den dåliga historien mot Real Madrid och tog sin första seger på Bernabue. Dessutom så lyckades man slå Barcelona i semifinalen i Champions League och tog sig till finalen. I finalen väntade Real Madrid och en het match. En match som Simeone hade planerat helt perfekt. Diego Costa byttes i den nionde minuten på grund av skada. Ändå lyckades laget få in 1-0 målet för att sedan stänga till ordentligt. Men en miss i slutminuterna gav Real Madrid kvitteringen och i förlängningen var Atleticospelarna alldeles för trötta för att en ge en ordentlig match. Trots förlusten i Champions League så gick man inte tomhänta denna säsongen. Utan i ligans sista omgång mötte man Barcelona och båda lagen hade lika många poäng. Det räckte dock med ett oavgjort resultat för Ateltico för att vinna ligan och det var exakt det matchen slutade, 1-1. Atletico kunde fira sin första ligatitel på årtal.

Året därpå förlorar man Cortouis till Chelsea, Diego Costa och Filipe Luiz följde målvakten. Tunga tapp för Atletico och många började räkna bort laget från ligan. Men Diego Simeone hade andra planer. Laget spelade till sig en andraplats i ligan och åkte ut mot Barcelona i kvartsfinalen. Inte så lyckat år om man jämför med föregående år, men jämför man med tiden innan Simeone så fortsätter man att prestera över förväntan. Griezmann hade börjat visa upp sig för resten av Europa. Man tappade Miranda till Inter denna säsong också. Cortouis ersättare blev Oblak, slovaken visade sig hålla precis samma nivå som förre målvakten.

Om förra säsongen var lite sämre så har den här säsongen varit mycket mer lyckad. Atletico har tagit sig till finalen i Champions League igen. Diego Simeone värvade hem Fernando Torres och har fått liv i spanjoren igen. Han spelar som om det vore 2005. Griezmann gör lika många mål som Neymar och avgör i princip alla stormatcher. Man slog ut Barcelona och Bayern i Champions League. Om inte allt detta är tillräckligt så har man också lika många poäng som Barcelona i ligan. Det återstår tre matcher men Barcelona har fördel av inbördesmöten och leder därför ligan. Laget har tagit fram nya spelare som har tagit Europa med storm. Saúl känner många av er igen efter solomålet mot Bayern. Carrsaco som kom in och vände på matchen i andra mötet mot Bayern är några av namnen som Diego Simeone själv har tagit fram. Nu är det fyra matcher kvar av säsongen och Diego Simeone drömmer om en dubbel.

I min mening så är ligan ganska körd, då Barcelona satsar helhjärtat på turneringen och är piskade att vinna ligan. Men Champions League känns helt vidöppet. Diego Simeone vann första mötet mot Zidane på Bernabue. Men nu är det en final och då är oddsen inte det samma. Real är favoriter att hämta hem undecima. Men Diego Simeone har nog förberett något ordentligt för marängerna. Visst hade det varit underbart att Diego Simeone får det erkännandet han förtjänar och tar hem Atleticos första europeiska titel. Hur det blir får vi reda på den 28:e maj.