Sevilla mot Liverpool, det är EL finalen

ChuK9UaWMAAv-77

Precis som vanligt så spelades Europa League matcherna på en torsdag samma vecka som Champions League matcherna. Efter att både Real Madrid och Atletico Madrid tagit sig till finalen i Champions League vändes nu blickarna mot Europa League. Sevilla tog emot Shakhtar Donets på Sanchez Punjaz. Första mötet slutade 2-2 i Ukraina vilket betydde att Sevilla hade fördel med bortamålen. Liverpool förlorade med 1-0 på El Madrigal mot Villareal i första mötet. Nu skulle man försöka vända på matchen på Anfield.

Emre Can var tillbaka i startelvan något som chockade samtliga. Efteråt berättade Can att han hade tränat i tre veckor i sträck utan vila för att hinna tillbaka. Sturridge fick förtroendet igen efter att Klopp valt att starta utan anfallare på El Madrigal. Lucas Leiva och Joe Allen startade på bänken. Marcelino valde att mönstra med samma lag som spelade första matchen. Bakambu och Soldado startade på topp. Bakom de fanns Dos Santod, Denis Suarez, Pina och Bruno. Målskytten Adrian startade på bänken igen.

Matchen startade precis som Jurgen Klopp hade hoppats. Clyne slår ett hårt inlägg i nionde minuten som inte når någon spelare i laget. I stället tar den på Bruno och han stod alldeles för nära mål vilket ledde till ett självmål. Målet fick Anfield att gunga, det var nu kvitterat och stämningen blev helt magisk. Det dröjde dock till andra halvlek tills nästa mål kom. Under tiden försökte Liverpool flera gånger om men Areola i målet höll kvar den gula ubåten i matchen. Soldado hade också en nick som gick utanför. Annars så hade Villareal inte så många chanser, det kanske berodde på att Liverpool var helt magisk igår kväll. Firminho som var lagets bästa spelare för kvällen hittade Sturridge som drog till direkt. Areola var på bollen men kunde inte få den att hamna utanför istället tog den i stolpen och i mål. Nu var Liverpool vidare och det fick Anfield att gunga lite mer.

Villareal försökte komma tillbaka men när Ruiz drog på sig sitt andra gula kort i den 70:e minuten kändes hoppet bortblåst. Denis Suarez blev också nerdragen i straffområdet men domaren valde att inte blåsa för straff. Istället med nio minuter kvar så satte Liverpool spiken i kistan. Firminho kom loss igen och hittade Sturrdige. Men engelsmannens skott var tamt och hamnade istället hos Lallana som satte matchens tredje och sista mål. När domaren blåste av matchen kunde man se exakt hur Klopp och spelarna kände efter matchen.

I den andra semifinalen hade Shakhtar en tuff uppgift framför sig. Sevilla har vunnit Europa League de senaste två åren och visste exakt vad som krävdes av de. Unai Emery vet också att final biljetten kommer bli viktig för att rädda säsongen. Man är redan i final i Copa Del Rey men man måste säkra Champions League spelet då Villareal har redan tagit hem fjärde och sista europaplatsen.

Gameiro slog till redan i nionde minuten. En dålig slagen passningen från Shakhtar som anfallaren fick tag på. Framför mål gjorde han inte heller några misstag. Nu var de en lång uppförsbacke för ukrainarna. Men precis innan halvtid så fick de hopp. Eduardo slog till från nära håll efter att Marlos hade en soloräd. Kvitteringen kom perfekt innan halvtid och laget kunde gå in till omklädningsrummet med ett oavgjort resultat.

Glädjen varade dock inte så länge i andra halvlek. Det tog Gamiero två minuter innan han hade gett ledningen till Sevilla igen. Krychowiak slog en perfekt genomskärare som Gamiero hann. Målvakten rusade ut men blev bortdribblad och Gamiero satte bollen enkelt i öppet mål. Det målet betydde också att det nästintill var omöjligt för Shakhtar att vända på matchen.

Gamiero var nära att sätta sitt tredje efter en fin cykelspark men bollen gick över. Det dröjde dock inte länge innan Sevilla dödade matchen helt. I den 59:e minuten avancerade Mariano på kanten och drog till utanför straffområdet. Matchen slutade 3-0 och Sevilla spelar sin tredje raka final i en europeisk turnering.

Finalen spelas i Basel onsdagen den 18 maj. Det är en stor final och betyder otroligt mycket för båda lagen. Lyckas Sevilla vinna sin tredje raka Europa League titel eller kan Liverpool vinna över spanjorerna som verkar stortrivas i turneringen. Klopp kommer hoppas att många fans reser ner till Basel och ger laget samma mottagande som man fick igår kväll inför matchen. Spelar Liverpool som man gjorde mot Villareal kommer det bli tufft för Sevilla. Men i en final spelar rutin mycket och det har Sevilla spelarna massor av till skillnad från Klopps unga trupp.