Barcelona vann sin 24:e ligatitel

ladda ned (2)

Vanligtvis om man vinner en ligatitel och ska spela cupfinal så brukar säsongen kallas för lyckad. Men Barcelona har vunnit så mycket att fansen har blivit så bortskämda. Trots en 24:e ligatitel och den sjätte på åtta säsonger så får man bara godkänt av fansen. Anledningen? Att man åkte ut i kvartsfinal mot Atletico Madrid i Champions League. Ligatiteln satt långt inne efter att Barcelona tappade en nio poängs försprång när man förlorade tre raka ligamatcher.

Man var piskade att vinna sin sista match mot Granada då Real Madrid bara var en poäng bakom katalanerna. Real Madrid mötte Deportivo La Coruna på Estadio Riazor. En tuff arena men när Deportivo inte har något att spela för blir det en relativ enkel match. Det var exakt det som hände och Real slog laget med 2-0 efter två mål av Cristiano Ronaldo. Målen kom båda i första halvlek och dödade matchen ganska enkelt.

Barcelona ställde upp med samma startelvan som förra matchen. Det vill säga att Marc Ter Stegen fick fortsätta vikariera för skadade Bravo. MSN trion fick såklart starta på topp. Busquets, Rakitic och Iniesta på mittfältet. Barcelona började försiktigt genom att hålla i bollen och rulla försiktigt. Granada gjorde det de flesta lagen gillar att göra mot Barcelona. Ta några steg ner på egen planhalva och vänta på att Barcelona gör ett misstag så att man kan ställa om relativt fort. Det dröjde till 23:e minuten innan Barcelona kunde ta ledningen. Ett fint samspel av Neymar och Alba. Där Brassen gick ner för att hämta bollen. Samtidigt så tog Alba en löpning och överlappade fint. Han fick bollen och kom förbi hela backlinjen. En bra slagen boll in till Suarez som enkelt kunde peta bollen i mål.

Med ledningen spelade Barcelona ännu mer försiktigt. Man försökte hålla i bollen och spela disciplinerat för att inte tappa bollen. Barca jagade 2-0 målet för att kunna säkra segern då 1-0 är såpass osäkert. Mascherano slog en härlig långboll till Alves. Som precis hann den på högerkanten innan den gick ut. Han slog bollen direkt in till straffområdet och Luis Suarez dök upp precis framför målvakten och nickade in bollen i mål. Hans andra mål för dagen och gjort på ett sätt som bara målskyttar gör.

Med 2-0 i halvtid kom det ett avslappnat Barcelona i andra halvlek. Därför valde Granada att också lyfta upp laget och försöka göra någonting. Mycket närmare kom man inte trots att man försökte. Man var aldrig tillräckligt bra och Barcelonas backlinje stod för en stabil insats. Barcelona skulle dock få åka på en smäll. Mascherano skadade sig och det var så illa att han fick bäras ut på bår. Förhoppningsvis hinner han tillbaka till nästa match mot Sevilla. Men sannolikheten är liten, vi får hoppas han inte missar Copa America iallafall.

3-0 skulle också komma med fyra minuter kvar av matchen. Återigen var det Luis Suarez som gjorde målet. Neymar friställdes mot målvakten och valde att osjälviskt passa bollen till Suarez som återigen fick göra ett enkelt mål. Det var han 40:e ligamål för säsongen och han är just nu Europas bästa målskytt. Han vinner spanska skytteligan med fem mål fler än tvåan Cristiano Ronaldo. Han vinner också guldskon över Higuain som gjort 37 mål för sitt Napoli i Serie A. Uruguay är såklart överlyckliga över att han är spelfärdig igen för Copa America.

Det var glädjescener efter slutsignalen. Spelarna firade på planen och i omklädningsrummet. Dessutom tog man en rundtur med bussen runt staden i Barcelona och fick ta emot fansens hyllningar. Än är det inte över och man har valt att skjuta på firandet till efter Copa Del Rey finalen som spelas söndagen den 22:e maj. Matchen kommer att spelas på Vicente Calderon (Atletico Madrids arena) mot Sevilla. En match som Barcelona är storfavoriter, inte för att man bara är bättre. Utan också för att Sevilla kommer spela fyra dagar innan finalen en till final. Men den gången i Europa League mot Liverpool där en Champions League plats står på spel.

Barcelona kan alltså vinna en dubbel året efter sin historiska trippel. Det är såklart inga dåliga resultat. Som man brukar säga efter att man vunnit allt så kan det bara gå nedför. Det är också viktigt att inte glömma transferförbudet Barcelona fick emot sig, vilket betydde att man inte fick värva någon förra sommaren. Med det i tanke så kan man förstå hur bra den här säsongen har egentligen varit. Nu väntar först en Europa League final, sen är det cupfinaler innan Champions League finalen. Sedan är den här säsongen över och vi får se framemot EM i Frankrike och Copa America i USA.